21 Ağustos 2009 Cuma

Ermenilere tazminat temyiz mahkemesinden döndü


ABD’nin California eyaletinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemindeki 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermenilerin yakınlarına hayat sigortası kapsamında ödeme yapılmasını öngören eyalet yasası, federal temyiz mahkemesi tarafından iptal edildi.9’uncu Temyiz Mahkemesinin konuya ilişkin kararında, söz konusu yasanın ülkenin dış politikasına anayasaya aykırı şekilde ’müdahil olduğu" belirtildi.ABD’de, 1915 olayları merkezi yönetim tarafından ’kıyım’, ’katliam’ gibi tanımlamalarla anılırken, ülkedeki Ermenilerin yaklaşık yarısının yaşadığı ve Ermeni lobisinin güçlü olduğu California’da eyalet hükümeti, 1915 olaylarıyla ilgili soykırım iddialarını doğru kabul ederek bu yönde yasalar çıkardı.Ermeniler söz konusu karara itiraz edeceklerini bildirirken, bunlardan avukat Brian Kabateck, "karar yanlış. Bu bir felaket. Temyiz mahkemesi, California’da yaşayan 1 milyon Ermeni’ye, hükümetin kullandığı soykırım kelimesinin yasa dışı olduğunu söylüyor" diye konuştu.

' ABD DIŞ POLİTİKASINA MÜDAHALE'

ABD’de federal bir temyiz mahkemesi, California eyaletinde 9 yıl önce kabul edilen ve 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarına, sigorta şirketlerine karşı dava açma yetkisini veren yasayı iptal etti.

California Kongresi tarafından 2000’de kabul edilen yasa, ana hatlarıyla, hayat sigortası yaptırdıktan sonra 1915 olaylarında yaşamlarını yitiren Ermenilerin mirasçılarına, sigorta bedellerini almak için sigorta şirketlerine dava açma hakkını tanıyordu.

Söz konusu California eyaleti yasasında, 1915 olaylarının "soykırım" olduğu iddia ediliyordu.

Ancak San Francisco kentinde bulunan 9’uncu temyiz mahkemesi, söz konusu California eyaleti yasasını, ABD’nin resmi dış politikasına "anayasa dışı bir müdahale" olarak nitelendirdi ve eyalet yasasının iptaline karar verdi.

Mahkemenin, 1’e karşı 2 oyla aldığı kararda, ABD’nin dış politikasına federal devletin karar verdiği ve eyalet yasalarının bu ilkeyi ihlal edemeyeceği vurgulandı.

Kararı kaleme alan yargıç David Thompson, "ABD’de federal devlet, 1.

Dünya Savaşı’ndaki Ermeni ölümleri konusunda siyasi anlamlar taşıyan ’soykırım’ teriminin kullanılmaması yönünde bilinçli bir karar almıştır" ifadesine yer verdi.

ABD’deki Ermeniler ve destekçileri, mahkemenin kararını protesto etti.

Davada Ermenileri temsil eden avukat Brian Kabateck, mahkeme kararını "yanlış ve felaket" olarak nitelendirdi.

Kabateck, davayı, bir üst mahkemeye götüreceklerini söyledi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...