20 Ağustos 2009 Perşembe

İLK TERAVİH NAMAZI BUGÜN KILINACAK

Ay boyunca paylaşmanın önemini vurgulayan kampanyalar düzenlenecek, hutbe ve vaazlarda yardımlaşma teşvik edilecek. Konuyla ilgili afiş ve billboardlar hazırlanacak. Dünyevileşme ve maddileşmenin hayatımızı kontrol eder hale geldiğine dikkat çeken Başkan Ali Bardakoğlu, "Hayatı, umudu, sevinci paylaşmayı unuttuk. İstiyoruz ki günlük koşuşturma içerisinde unuttuğumuz paylaşmayı yeniden hatırlayalım." diyor. Ramazan hazırlıklarını anlatmak için bir basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı, paylaşmanın büyük zenginlik olduğunu dile getirdi. En büyük fakirliğin ise gönül fakirliği olduğunu vurgulayan Diyanet reisi, "Oruç ve Kur'an ayı olan Ramazan bir paylaşma mevsimidir. Ramazan, yanı başımızdaki ve uzağımızdakinin halini anlama zamanıdır." dedi.

Ramazan'ın yalnızca aç kalma olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı, "Kur'an'la buluşma mevsimi aynı zamanda koşuşturma içerisinde yitirdiğimiz değerleri fark etme ayıdır. Ramazan'da en büyük ibadet tefekkürdür." ifadelerini kullandı. Günümüzde insanî değerlerin hızla erozyona uğradığını belirten Bardakoğlu, dünyayı kasıp kavuran şiddet ve terörün insanlığın umutlarını zayıflattığı üzerinde durdu. Ramazan'ın kaybettiğimiz değerleri yeniden kazanmak için fırsat tanıdığını kaydetti.

Oruca başlama ve bayram günü konusunda diğer ülkelerle yaşanan farklılık noktasında vatandaşların içinin rahat olmasını isteyen Diyanet reisi şunları kaydetti: "20 Ağustos Perşembe günü (bugün) Greenwich saatiyle 22.48'de hilal ilk defa Güney Amerika'nın güneydoğusundan görünmeye başlayacak. Ankara'da ay güneşten 9, Mekke'de 2 dakika önce batacağı için her iki ilde görülemeyecek. Ancak hilal ilk defa Arjantin'in başkenti Buenos Aires'ten görüleceğinden cuma Ramazan'ın 1. günü olacak." Başkanlığın kameri ay tespiti hakkında Ru'yeti Hilal Konferansı Kararları'na bağlı kaldığını vurgulayan Bardakoğlu, İslam dünyasının ortak bayram yapması için de İslam Konferansı Örgütü nezdinde girişimlerini de sürdürdüklerini aktardı.

TRT 6, Zazaca yayın yapacak

Türkiye'nin Kürtçe yayın kanalı TRT 6 (Şeş), Ramazan ayında bir yeniliğe daha imza atacak. Kurulduğu günden bu yana sadece Kürtçenin Kırmançi lehçesiyle yayın yapan kanalda ilk kez Zazaca konuşulacak. TRT 6, iftar saatlerinde yayınlanacak programı Zazaca ekrana getirecek. Zazaca, Tunceli ve Bingöl başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'daki birçok ilde en çok konuşulan diller arasında. Kanal ayrıca ay boyunca her gün okunacak Kur'an-ı Kerim'in Diyanet onaylı Kürtçe mealini yayınlayacak. Hatim programında Arapça seslendirilecek bölümün Kürtçe altyazılı meali verilecek.

İmamsız cami kalmayacak

Ramazan süresince hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek. İmamı olmayan cami kalmaması için de çaba harcanacak. Ramazan'a özel vaaz ve irşat programları hazırlanacak. Camilerde elektrik, ısıtma ile ses cihazları, cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılacak. İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, imam-hatip ile din kültürü öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin kendi camilerinde vaaz etmelerine katkı sağlanacak. Vaazlar, zamanında başlayıp ezanla bitirilecek.

İlk sahura bugün kalkılıyor

On bir ayın sultanı Ramazan'da bugün ilk teravih namazı kılınacak ve sahura kalkılacak. 33 yıl sonra ağustos ayına denk gelen Ramazan'ın ilk orucu ise yarın açılacak. Ramazan, önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak. Bu yıl günde yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Her geçen yıl oruçlu geçen süre de artacak. Hazirana denk gelen 2015 Ramazan'ında ise 16 saate yakın oruç tutulacak. İlk iftar, Ankara'da 19.47'de, İstanbul'da 20.04'te, İzmir'de 20.07'de, Çanakkale'de 20.13'te, Hakkari'de ise 19.00'da yapılacak.

Teravih namazı uyarısı

Camilerde Ramazan hazırlıkları sürerken imamlar teravih namazını hızlı kıldırmamaları konusunda uyarıldı. Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, "Teravih için ilçe müftülerine orta yol takip edilmesi gerektiğini ilettik. Ne çok yavaş ne çok hızlı kılınmaması için duyarlı olunmasını istedik. Ayrıca teravih namazlarında 4 rekatta bir selam verilecek. Sadece Ulucami'de 2 rekatta bir selam geçerli olacak. Ulucami'de bu bir gelenek. Bunu bozmak istemiyoruz." diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...