20 Ağustos 2009 Perşembe

İnternette görünmez olun


Çinli, İnsan Hakları savunucusu Shi Tao otoritelerin internette onun izini sürüp Yahoo'nun sağladığı verilerle yerini bulup tutuklanmasının ardından 25 yıl hapse mahkum oldu.

Tao Yahoo email hesabını kullandığı zaman yeri tespit edilmiş ve hükümete adresi bildirilmişti.

Bunun üzerine İnsan Hakları için çalışan eylemciler internet üzerinde kendilerini korumak ve verilerini toplayan şirketlere karşı gizlilik sağlamak için yeni nesil ineternet koruma araçları aramaya başladılar.

Bu araçlardan Tor, veriyi önce karman çorman hale getiriyor ve internetin açık mecrasına yolluyor. Kullanıcının bilgilerini sakladığı gibi güvenlik duvarlarını da aşabiliyor. Bu özellikleri nedeniyle Çin ve İran gibi ülkelerdeki eylemciler arasında Tor kısa zamanda çok popüler oldu.

ABD hükümeti tarafından finanse edilen Tor Foundation'un Genel Müdürü Andrew Lewman kullandıkları sistemi şöyle açıklıyor: "Tor bir tünel. Bir ucundan yolladığınız diğer ucundan dokunulmamış şekilde çıkıyor. Tor, kullanıcıların İnternet sansür programlarını atlatmasına yardımcı oluyor,ki bunlar ister hükümet tarafından bilgi toplamak için, ister şirketler tarafınan çalışanların iş yerinden Facebook gibi sosyal sitelere girişini engellemek için yüklenmiş olsun"

Tor, kişi internet tarayıcısını kapattığında o seans boyunca oluşan tüm verileri otomatik olarak siliyor.

ABD hükümeti Tor'un en büyük finansörlerinden biri olarak projeye 2007'de 250 bin dolar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Yayıncılık Guvörnerler Kurulu yöneticilerinden Ken Berman Tor'un kurulam amacını "İnternet ortamında özgürlüğü arttırmak ve bu yönde herkese cesaret vermek istiyoruz" diye açıkladı.

Çin ve İran gibi ülkelerde hükümetler internete kısıtlamalar ve Gmail, Hotmail gibi popüler sayfalara erişim yasakları getirdikçe Tor'un kullanımı daha da artıyor

Kar amacı gütmeyen, Çin'deki İnsan Hakları Grubu'nun başkanı sharon Hom "Bizim gizliliğe ve güvenliğe ihtiyacımız var, önümüzde aşmamız gereken en büyük engel de sürekli yenilenen teknoloji oluyor." diyerek durumu açıklıyor.

Tor elbette sadece eylemcilerin değil resmi kurumların da gözdesi. Özellikle gizli görevdeki polis ve hükümet yetkililerine internet yoluyla bağlantılarına ulaşmaları gerektiğinde çok faydalı oluyor.

Tor'unkine benzer hizmetleri veren diğer teknolojiler de mevcut. Özellikle Çin'de çok popüler olan Freegate ve DIT sosyal networklere bağlanmak ve emaillere ulaşmak için kullanılıyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...