25 Ağustos 2009 Salı

Oruç bozmadan ağız kokusunu gidermenin yolları



Ramazan'da tüm gün süren açlık ve sıvı tüketimi olmamasının ağızların kokmasına neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin pratik yöntemleri bulunduğunu söyledi.

Kötü ağız kokusunun hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız ettiğini hatırlatan diş hekimleri, orucu bozmadan ağız kokusunu önlemenin ilk yolunun sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamadan geçtiğini bildirdi.

Diş Hekimi Alper Çıldır, oruç sırasında oluşan ağız kokusundan korunmak için dikkat edilmesi ve uyulması gereken disiplinlere dikkat çekti. Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu meydana geldiğini hatırlatan Çıldır, "Ağız kokusunun yüzde 87'si dilden ve dişeti iltihabından kaynaklanır. Bu tip vakalar hekim tarafından yapılan ilk muayenede kolayca belirlenebilmektedir. Diğer taraftan ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, şeker, böbrek yetmezliği ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların habercisi de olabilmektedir" dedi.

Çıldır, orucu bozmadan ağız kokusu gidermenin yollarını da şöyle anlattı:
"Oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemek için dişleri fırçalamak yeterlidir. Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir mahsuru olmadığı din adamları tarafından da defalarca onaylandı. Oruçluyken de yutmamak kaydıyla iftar ve sahurda mutlaka dişlerinizi fırçalayın. İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katın. Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin. Lokmalarınızı iyi çiğneyin."

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...