9 Şubat 2011 Çarşamba

Facebook hesabınız güvende mi? Işte yapılması gereken gizlilik ayarları

Bundan 6-7 yıl önce, dünyanın en kalabalık üçüncü topluluğunun sanal dünyada yer alacağını söyleselerdi, buna inanır mıydınız?

2004 yılında kurulan Facebook, 600 milyon üyesiyle, Çin ve Hindistan'dan sonra en kalabalık birlik halini aldı.

Peki içerisinde yarım milyar insanı barındıran Facebook, ne kadar güvenli? Aslına bakarsanız, yüklediğiniz bilgilerin ve resimlerin Facebook server'larındaki akıbeti merak konusu.

Ancak daha önce korkmanız gereken bir şey var. Bu 600 milyon üyeye karşı, profil bilgileriniz ne kadar güvende?

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, bilmeniz gereken 10 gizlilik ayarını derledi. İşte o ayarlar…

FACEBOOK'TA PAYLAŞIM

Hesap/Gizlilik Ayarları/Facebook'ta Paylaşım

Temel ayarlarınıza girdiğinizde, eğer gizliliğe önem veriyorsanız, asla görünürlüğünüzü "Herkes" olarak işaretlemeyin. Hatta burada yapacağınız en iyi ayar, kişiselleştirme olacaktır. Bunu da "Özelleştir"i seçerek yapabiliyorsunuz. Hemen sayfanın altında "Ayarları özelleştir"e tıklarsanız, bu bölümden tek tek ayarlarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Ayrıca, bulunduğunuz ekranda, "Profilimin Önizlenmesi" seçeneğine tıklayarak, yabancıların profilinizi nasıl gördüğüne bakabilirsiniz.

Eğer kişilere özel, limitli profil tercihleriniz olduysa, sayfanın üzerinde bulunan kutucuğa dilediğiniz arkadaşınızın ismini yazarak, o kişinin sizin profilinizi nasıl gördüğüne bakabilirsiniz.

ALBÜM GİZLİLİĞİNİ DÜZENLE

Hesap/Gizlilik Ayarları/Facebook'ta Paylaşım/Ayarları Özelleştir

Ayarları Özelleştir'e tıkladığınızda, "Paylaştığım Şeyler" başlığı altında, "Mevcut fotoğraflar için albüm gizliliğini düzenle" bölümünü göreceksiniz. Burada, hangi fotoğraf albümünüzü, kimlerin görmesine izin vereceğinizi belirliyorsunuz.

Bu bölümü mutlaka düzenlemelisiniz, aksi halde, fotoğraflarınıza arkadaşınız yorum yaptığında, arkadaşınızın arkadaşları, yoruma bakmak için albümünüzde gezmeye başlayabilir.

ARKADAŞ ETİKETLERİ

Hesap/Gizlilik Ayarları/Facebook'ta Paylaşım/Ayarları Özelleştir/Arkadaşlarım Yerimi Bildirebilir

Eğer arkadaşlarınızın sizin yerinizi bildirmesini istemiyorsanız, mutlaka bu ayarı yapmalısınız. "Ayarları Özelleştir" bölümünde, Arkadaşlarım Yerimi Bildirebilir'in karşısında yer alan Ayarları Düzenle'ye tıklayın ve açılan ekranda, sağ üst köşedeki ayarı Devre Dışı'ya getirin.

FACEBOOK'TA BAĞLANTI KURMA

Hesap/Gizlilik Ayarları/Facebook'ta Bağlantı Kurma

Bu bölümde, arama sonuçlarında nasıl çıktığınızı ve ayrıca, profilinize bakanların karşılaşacağı içeriklerin ayarları bulunuyor. Örneğin arkadaş listenizi herkesten saklayabilirsiniz veya size kimlerin mesaj gönderebileceğini de bu bölümden ayarlayabilirsiniz.

Eğer tanımadığınız kişiler tarafından sıklıkla arkadaş listesine ekleme talebi alıyorsanız, aramalardaki görünürlüğünüzü kısıtlayarak, bu problemi kolayca def edebilirsiniz.

UYGULAMALAR, OYUNLAR VE İNTERNET SİTELERİ

Hesap/Gizlilik Ayarları/Uygulamalar ve İnternet Siteleri

Kullandığınız uygulamaları buradan yönetebilirsiniz. Ayarları Düzenle'ye tıklayarak, seçtiğiniz uygulamanın gizlilik bilgilerine ulaşabilir ve uygulama sayesinde, (uygulama) üreticinin sizin hangi verilerinize ulaşabildiğini görebilirsiniz.

Eğer özel hayatınızın fazla ihlal edildiğini düşünüyorsanız, uygulamalarınızı kaldırmalısınız. Zira hemen hemen hepsi, profilinizdeki her veriye ulaşabiliyor ve hayatınız boyunca hiç görmeyeceğiniz insanların (uygulama geliştiriciler gibi), sizin bilgilerinize sahip olmasını sağlıyor.

ANINDA KİŞİSELLEŞTİRME

Hesap/Gizlilik Ayarları/Uygulamalar ve İnternet Siteleri/Anında Kişiselleştirme

Birçok kullanıcı için henüz aktif olmayan bu ayar, Facebook'unuzu açıp, aynı anda da Facebook girişi destekli sitelerde dolaşıyorsanız kullanılıyor. Bu ayarı kapatmadığınız sürece, eğer Facebook'unuz açık ise, ilgili sitelere girdiğinizde login gözükürsünüz.

Dolayısıyla, farkında olmadan o siteler tarafından kayıt altında tutulursunuz. Bunlara örnek olarak Bing ve Rotten Tomatoes siteleri örnek olarak gösterilebilir.

ARKADAŞLAR ARACILIĞIYLA ERİŞİLEN BİLGİLER

Hesap/Gizlilik Ayarları/Uygulamalar ve İnternet Siteleri/Arkadaşlar Aracılığıyla Erişilen Bilgiler

Bu özellik sayesinde, arkadaşlarınızın profilinden bulunduğunuz takdirde, hangi bilgilerinizin ortaya çıkacağını belirleyebiliyorsunuz. Dilediğiniz seçenekleri iptal edip, profilinizin görünen kısımlarını kısıtlayabilirsiniz.

HERKESE AÇIK ARAMA

Hesap/Gizlilik Ayarları/Uygulamalar ve İnternet Siteleri/Herkese Açık Arama

Eğer (Google ve benzeri...) arama motoruna isminiz yazıldığında, profilinizin arama sonuçlarında yer almasını istemiyorsanız, Herkese Açık Arama'yı etkinleştirmemeniz gerekiyor. Uyarıda da belirtildiği gibi eğer etkinleştirdiyseniz, iptal ettiğinizde, bir süre daha arama motoru sonuçlarında görünebilirsiniz.

Arama motoru tarafından profil bilgileriniz önbelleğe alındığı için, önbellekte güncelleme yapılana kadar aramalarda gözükebilirsiniz.

ARKADAŞ LİSTESİ OLUŞTUR

Hesap/Arkadaşlarını Düzenle/Bir Liste Oluştur

Eğer uzun bir arkadaş listeniz varsa, bölebilir ve farklı gruplara farklı gizlilik ayarları atayabilirsiniz. Örneğin iş ve aile gibi yeni listeler oluşturup, profilinizi bu gruplara sınırlayabilirsiniz.

HESAP GÜVENLİĞİ

Hesap/Hesap Ayarları/Hesap Güvenliği/Secure Browsing (https)

Eğer hacker'lar tarafından hack'lenirseniz ya da Firesheep tarzı bir eklentiyle hesabınız takip ediliyorsa, o zaman yukarıda yaptığınız hiçbir ayar işe yaramayacaktır. Bu sebeple, https seçeneğini seçerek, verilerinizi şifreleyebilirsiniz. Böylelikle, üçüncü şahıslar tarafından verilerinizin ele geçirilme riski ortadan kalkar. Ancak bu özelliğin standart olarak gelmemesinin elbette bazı sebepleri var.

Secure Browsing (https) seçeneğini aktif ederseniz, Facebook'unuz yavaş çalışmaya başlar. Ayrıca bazı içerikleriniz de düzgün çalışmayabilir. Bu eksilere karşın bilgileriniz güvende olur. Seçim sizin..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...