12 Eylül 2009 Cumartesi

internette daha az zaman nasıl harcanır?


İnternet zamanla okuduğumuz gazetelerin, kitapların yerini aldı daha sonra televizyonun yerini almaya başladı. Artık gazete neredeyse hiç okumuyoruz, televizyon programlarını da video sitelerinden izler olduk. İstediğimiz zaman isteiğimiz programı seyrediyoruz, reklamlara takılmıyoruz aslında zaman kazanmaya başladık. Daha sonra belki de en kolay olarak sosyal hayatımızı internete aktardık, bilgisayar başında saatlerce sohbet ettik birbirimizi göz kırptık, çiçek yolladık, poke’ladık en sonunda hayatımızın büyük bölümünü bilgisayar başında geçirir olduk ki mutfağa bile daha az girer olduk, alışverişe daha az çıkar olduk.

Bütün alışkanlarıklarımızı hâlâ yerine getiriyoruz ama hepsini internet üzerinden yerine getiriyoruz ve bu artık biraz canımızı sıktı. Biz farkettik veya başkaları bize söyledi internet başında çok fazla zaman harcadığımızı. Aslında bu saydıklarımızı internet olmadan yapsak hiç birine bu kadar zaman ayıramayacağız, bu iyi birşey ama abartmak kötü birşey ve abarttığımızı düşünüyorsak abartıyoruzdur.

İnternet başında geçirilen vakti azaltmak için öncelikle boşa geçirdiğimiz vakitleri kısmak gerekli, örneğin acaba yeni bir posta gelmiş mi diye tekrar tekrar kontrol edilen bloglar ve rss si olan herhangi bir internet sitesini google reader ile takip etmek.

o kadar çok sitenin rss takip sistemi varki Firefox ta adres çubuğunun sonunda, İnternet Explorer da sekmelerin bulunduğu sıranın sonrasında rss bu işareti gördüğünüz her sitede rss takip özelliğini kullanabilirsiniz.

Anasayfamızı google kişiselleştirilebilir sayfası yapmak ve gmail kullanmak sürekli maillerimizi kontrol etmemizi engeller. Ayrıca google reader gadget ını da anasayfamıza ekleyerek son gelen rss leri yine anasayfanızdan takip edebiliriz.

Daha az zaman harcamanın bir başka yolu da forum sitelerinden uzak durmak, çünkü forum sitelerinde sürekli yeni bişeyler ekleniyor ve bunların çoğu gereksiz bilgilerden oluşuyor ayrıca sürekli aynı şeyler dönüp duruyor. Forum sitelerinin birde bizi bağlayan bir yanı var reputation, bu yazar bu kadar post yazdı, o çaylak bu usta şu da komando misali sıralamar. Bence en güzeli bırakalım gitsin..

İnternette daha az zaman geçirmenin bir diğer yolu da Messenger programlarında eğer mümkünse çevrimdışı görünmek, ve ufak bir ayrıntı ama selamlaşmalar

-ben çıkıyorum
-hadi görüşrüz
-ok öptüm by
-by iyi geceler
-sana da iyi geceler
-sonra görüşürüz
-ok cnm görüşrüz, kendine iyi bak
-sende kib. by by
-byby

bırakırsan bu böyle devam eder.

İnternet üzerinde daha az zaman harcamak için öncelikle boş zamanlarınızda ne yapacağınızı kararlaştırmanız gerekli, sadece interneti bırakmakla olmaz.

Kitap okuyun “Ayrıntı yayınlarının yeraltı edebiyatı gerçekten ilginç, hem size sadece interneti değil tüm alışkanlıklarınızı da bırakmanızı sağlayabilir :)”

Film seyredin “İzlemeyi ertelediğiniz ne kadar çok film vardır kimbilir, işte tam sırası hafta da birkaç gece bir film izleyin”

Arkadaşlarınızla gezin, dışarı çıkın, havalar ısındı şehrinizin görmediğiniz yerlerine gidin, yeni arkadaşlar edinin, eylenin vs vs

İnternette daha az zaman geçirmenin yolu zaman kayıplarını önlemek diyorduk, bunun için mutlaka delicious benzeri bir site kullanmak, ben http://del.icio.us/ kullanıyorum çünkü firefox eklentisi ile birlikte çok basit oluyor kullanması. delicious bize zaman kazandırır çünkü daha önce gezdiğimiz siteleri arayıp bulmakta zorlanmayız, çünkü hoşumuza giden daha sonra kullanacağımız siteleri hemen kaydederiz.

Ve evde bir kadınla yaşayın, çünkü size sürekli bilgisayar başından kalkmanızı hatırlatacaktır.. “sanırım benimde artık kalkmam gerekiyor” :)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...