2 Nisan 2011 Cumartesi

YGS'de şifreleme tesadüf değil!


YGS’de basına dağıtılan matematik testinde cevap şıklarının şifreli olduğu ortaya çıktı. Şifreyi bilenlerin 40 sorudan 38’ine doğru cevap verdiği iddia edildi. ÖSYM ise bunu yalanladı. Ama uzmanlar tepkili... 

ABBAS GÜÇLÜ: "BU ŞİFRELEME TESADÜF DEĞİL" "Ortada bir sorun olduğu kesin. ÖSYM'nin inandırıcı bir açıklama yapması gerek" diyen Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, şifre iddialarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"ÖSYM'nin bu açıklaması inandırıcı değil. Seçeneklerin yeri değişse dahi bu şifre uygulandığı zaman değişen birşey olmuyor. Formül geçerli olduğu sürece yine aynı sonuca ulaşılır. Bundan sonra ne olacak, kimse fikir sahibi değil. 1 milyon 700 bin kitapçık üzerinde aynı formülü uyguladığınız sürece seçenekleri değiştirseniz dahi cevaplara ulaşabilirsiniz. Bu sadece basına dağıtılan bir kitapçık değil; ÖSYM'nin internet sitesinde de aynı kitapçık var. Bu şifreleme tesadüf değil! ÖSYM, bu şifreleme işleminin neden yapıldığını açıklasın."

ÖSYM'den yapılan açıklamada, ''Basında 'YGS'de Gizli Şifre' başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM'nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir'' denilmişti

İŞTE O DEĞERLENDİRMELER:

AVUKAT AYLA VARAN: "ŞİFRELEME TESADÜF DEĞİL"YGS'de şifre iddiasını gündeme getiren Avukat Ayla Varan, NTV'ye konuştu. Varan, şunları söyledi:
"Halk arasındaki söylentilerden yola çıktık ve ÖSYM'nin internet sayfasındaki kitapçığını inceleyerek bir kaç deneme yaptık. Sonucu görünce şifrelemenin tesadüf olamayacağını gördük. Daha sonra dershanelerle de görüştüm, "Acaba yanılıyor muyum" diye...  Çünkü gözlerime inanamadım.
Ben sadece matematik testine baktım. Dershanede yapılan araştırmalarda diğer sorularda da buna benzer durum yaşandığını söylediler.
Özellikle matematikte bundan kuşku duydum ama bu durumdan kuşku duyarken de bir kurumu yıpratma düşüncesinde değilim."
KILIÇDAROĞLU: "GİZLİ KAPAKLI FORMÜLLERLE BİRİLERİ YİNE AVANTAJ SAĞLADI"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yaşanan bu şifreleme olayı ile ilgili hükümete yüklendi:
"Gizli kapaklı formüllerle birileri yine avantaj sağladı. Çocuklarımızın hakkı yendi. İşte ustalık dönemi bu. Yine birisi demiş ki, efendim biz demiş çıraklık dönemiydi, sonra kalfalık, şimdi de ustalık dönemi. Sevsinler senin ustalık dönemini. Bugün açın gazeteleri, manşetlerini görün. YGS sınavı. Çocuklarımız sınava girdi. Öyle bir formül üretiyorlar ki belli kişiler bilecek, soruları dağıtmaya gerek yok. Diyeceksiniz ki, en düşükten en yükseğe göre yapın, şunu işaretlediniz mi, daha doğrusu en düşüğü en yükseği işaretlediniz mi doğru çıkacak. Kafanızı yormaya da gerek yok. Bunların ustalık dönemi bu. Ben merak ediyorum siyasi iktidar bu YGS sınavlarıyla ilgili nasıl bir tepki verecek. Daha ses çıkmadı, bilmiyoruz. O sınava giren benim, sizin bizim çocuklarımız. Biz çocuklarımızı niye dersaneye görderdik? Boğazlarımızdan kestik çocuklarımız okusun diye. Ne oldu?"
Kaynak: Prizma Haber

1 Nisan 2011 Cuma

Ygs de şifreli kopya iddiası


ARTVİN’de bir avukat ve bir dershane yöneticisi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda en az 100 sorunun belli bir formüle göre cevaplandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü. Belirlenen bir formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.

Artvin’de avukatlık yapan Ayla Varan, sorularda şifreleme sistemi olduğu konusunda aldığı duyumun ardından tüm soruları tek tek incelediğini belirterek, şu iddiada bulundu:

"Cevapları rakamsal olan sorularda bu şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre cevap şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru cevap çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ’E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da cevap en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistem uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz."

Ayla Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu tespit ettiklerini öne sürerek, "Öğretmen arkadaşlarımız sorular üzerinde çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Artvin Sınav Dershanesi kurucularından Fahri Akyüz ise, bir velinin başvurusu üzerine sorularda yaptıkları incelemede şifreleme formülünü tespit ettiklerini öne sürdü. Akyüz, "Öğrencilerimizi bir yıl boyunca bu tür sınavlara hazırlıyoruz. Daha önce yaşanan onca olaydan sonra tedbirlerin alındığını görüyorduk. Ancak böylesi bir şifreleme ve formüle etme durumunun olacağını düşünmüyorduk. Öğrencilerin emekleri hiçe sayılmıştır. Tabi ki ÖSYM yetkililerinin konuya yanıt vermeleri ve açıklama getirmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Şifreleme nasıl çözülüyor?

MATEMATİK testinde ağırlıklı olarak uygulanabilecek şifreleme yöntemini çözmek çok basit. 40 soruluk matematik testi bu yöntem sayesinde yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor. Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor. Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru cevap o şık oluyor. Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru cevap olarak çıkıyor. Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor.

ÖRNEK SORULAR

Matematik Testi 4’üncü soru:

2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır
A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002
Formüle göre rakamları küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden sıralıyoruz. Yeni sıralama:
A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008 şeklinde oluyor.
D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D şıkkı olarak işaretleniyor. Cevap anahtarında da 4’üncü sorunun yanıtı D şıkkı olarak veriliyor.

Matematik Testi 13’üncü soru:

Üç basamaklı bir doğal sayının sağına 3 yazılarak dört basamaklı A sayısı, aynı sayının soluna 2 yazılarak dört basamaklı B sayısı elde edilmiştir. A+B=9967 olduğuna göre üç basamaklı sayının rakamlarının toplamı kaçtır?
A) 12 B) 9 C) 15 D) 13 E) 11
A) 9 B) 11 C) 12 D) 13 E) 15

Rakamları bu şekilde küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden yerleştiriyoruz. Bu soruda da D şıkkında 13 rakamı çakışıyor. Doğru yanıt cevap anahtarında da D şıkkı olarak veriliyor.

Matematik Testi 22’inci Soru:

Bir işi 5 kadın işçi 20 günde, 5 erkek işçi ise 30 günde bitiriyor. Buna göre, 2 kadın ve 2 erkek işçi aynı işi birlikte kaç günde bitirir?

A) 50 B) 30 C) 45 D) 40 E) 20
A) 20 B) 30 C) 40 D) 45 E) 50
şeklinde sıralanınca doğru yanıt B şıkkında çakışan 30’dur. Cevap anahtarında da doğru yanıt B şıkkı olarak veriliyor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...